Avondvierdaagse wil terug naar vroeger

De Helderse avondvierdaagse moet terug naar hoe het ooit was. Dat betekent: geen snoep voor kinderen tijdens de intocht. De organisatie heeft samen met de scholen een brief met die strekking gestuurd aan ouders.

“Tegen onze zin is de avondvierdaagse een festijn geworden dat steeds meer draait om prestatie en beloning”, zo staat in de brief te lezen. “Tegenwoordig vertrekken de meeste lopers al van huis met een tas vol proviand en krijgen ze vanaf maandag langs de zijlijn regelmatig wat toegestopt.”

“Op donderdag worden de lopers beladen met zakken snoep, hoeden, visnetten e.d. Het kost onze jonge lopers vaak moeite om met al hun bagage normaal de eindstreep te halen.”

“De wandelende kinderen kunnen hier weinig aan doen. Zij groeien hiermee op en ervaren dit als normaal. Wij vinden dit echter niet meer normaal en verwachten dan ook een verandering in mentaliteit bij de (groot-)ouders en andere omstanders.”

“Kinderen willen wij vanaf nu alleen nog maar belonen op de laatste dag van de avondvierdaagse met een kleine attentie vanaf het startpunt van de intocht, dus langs de route van de dijk tot aan de Draaikolk.”

Er zit de organisatie naar eigen zeggen nog meer dwars, namelijk de houding van een aantal volwassenen. “Wij vinden dat de ouders die meelopen ten dienste moeten staan van de kinderen en er niet zijn om onderling te babbelen, te telefoneren of zelfs te roken.”

“Wij vinden dat kinderen zich respectvol moeten gedragen en verwachten dit ook van de ouders. Dit houdt in dat we elkaar aanspreken op zaken als discriminerende opmerkingen vanaf de zijlijn, commentaar op een andere school of ander ongewenst gedrag.”

De scholen en de organisatie van de avondvierdaagse zeggen nog wel tijd te willen steken in een goede voorbereiding en goed verloop van de happening, “maar alleen als bovenstaande zaken naar volle tevredenheid verlopen”.

“Geef de kinderen en ons de avondvierdaagse terug die we hadden: een sportief, vreedzaam evenement waarbij we het gezonde en sportieve gedrag van de lopers tijdens de intocht belonen met een klein snoepje, speeltje of bloemetje. Wij kunnen met zijn allen het verschil maken!”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie