Acta Orion op volle zee in de cloud

Op volle zee in de cloud werken, zonder afhankelijk te zijn van dure satellietverbindingen, met service op afstand en hotswappable hardware onderdelen aan boord. Dat kan de 80-koppige bemanning van het 108 meter lange offshore support schip Acta Orion van Acta Marine uit Den Helder.

Dit schip vaart sinds november heen en weer naar het Gemini windmolenpark dat wordt aangelegd in de Noordzee.

De wereldwijd eerste private cloud op basis van Huawei hardware in combinatie met Barracuda security, aan boord van een schip is gebouwd door het Alkmaarse ICT-bedrijf Jongens van Beheer. “Met deze oplossing kan onze bemanning veel sneller en productiever werken”, aldus ICT-manager Mark Koenes van Acta Marine.

Jongens van Beheer heeft al ruim acht jaar ervaring met cloud-diensten. Een private cloud bouwen op een schip was nog niet eerder voorgekomen, vertelt directeur Christian Bosman.

“Acta Marine wilde de beschikking hebben over een ICT-infrastructuur die altijd over de juiste capaciteit beschikt om aan wisselende behoeften te kunnen voldoen. Samen met onze partners Huawei en Barracuda hebben we een eersteklas private cloud op dit schip gebouwd. Het schip kan ‘stand alone’ draaien, waar het zich ook bevindt op zee.”

“Alles is ‘redundant’ (dubbel) uitgevoerd, dus mocht er een server uitvallen, dan vangt een andere server het op. Verbindingen naar het land zijn ook dubbel uitgevoerd en beveiligd, voor een verzekerde uitwisseling van informatie en e-mail.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie