Etensresten zijn ook GFT


14 december 2016


Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etenswaren. Net als tuinafval mag dit gewoon in de groene bak. Want alleen dan kan er weer biogas en compost van worden gemaakt.

December, de maand van gezelligheid, samen zijn en lekker eten. Na dat lekkere eten blijven er soms restjes over. Van de restjes kan soms nog een kliekje worden gemaakt. Maar wanneer dat niet meer kan, gooi de etensresten dan bij het gft.

Etensresten zorgen voor een goede vergisting van het gft, waarna er biogas en compost van worden gemaakt. Met al deze kleine beetjes groente- en fruitafval en overige etensresten die we elke dag produceren, komen we op zo’n 160 kilo per gezin per jaar uit.

De helft daarvan wordt goed gescheiden, de andere helft belandt nog in het restafval. Zonde om zoveel kilo afval niet te scheiden, er kan namelijk compost en biogas van gemaakt worden.

Biogas kan worden gebruikt om op te rijden en zelfs mee te koken, of uw huis te verwarmen. Maar er zijn meer voordelen: door compost te gebruiken kan er bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie.

De eerste stap hiervoor zet je gewoon thuis dus, met het scheiden van gft-afval.